Haber

Bursaspor-Amedspor maçı: Dünkü olay değil…

Pelin Akdemir-Vecdi Erbay

Bursaspor ile Amedspor, TFF 2. Lig Beyazlar Ligi’nin 23. hafta maçında 5 Mart Pazar günü karşı karşıya geldi. Maç öncesi ve maç esnasında Amedsporlu oyunculara fiziksel ve sözlü saldırılar düzenlendi. Karşılaşmada Bursaspor tribünlerindeki bir grup, 90’lı yıllarda faili meçhul cinayetlerle özdeşleşen “Beyaz Taurus” otomobilinin pankartını ve “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım ile “Pala” karakterinin posterlerini açtı. Kurtlar Vadisi dizisinde “Yeşil” karakterini canlandırmıştır. Maç sırasında plastik şişelerin yanı sıra bıçak ve mermiler atıldı. Bursaspor olaylara rağmen oynanan maçta Amedspor’u 2-1 mağlup etti.
Gerici olaylarla ilgili Bursa’daki spor yorumcuları, saldırıların yanlış olduğunu belirterek, 2010 ve 25 Eylül 2022’de yaşanan olayların da tartışılması gerektiğini söylediler.

9 DETAYLI KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, pankartlarla ilgili olarak sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Bursa’daki futbol maçında futbol seyretme dışındaki görüntüler kabul edilemez ve sporla ilişkilendirilemez. Zaaf gösteren kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatıldı. Bu görüntülerin stadyuma konulmasında ve ilgili kamu görevlileri görevden uzaklaştırılmıştır.” Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında statta görev yapan 3’ü özel güvenlik görevlisinin de aralarında bulunduğu 9 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Emniyetteki işlemlerinin ardından Bursa Adliyesi’ne sevk edilen 9 kişi, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Amedspor maçı öncesi ve maç sırasında yapılan baskınlar ve tezahüratlar nedeniyle Bursaspor Kulübü ve bazı kulüp yetkilileri Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na (PFDK) sevk edildi.

‘MAÇIN OYNANMASINA İZİN VEREN TFF İDDİA ETTİ’

HDP ve Yeşil Sol Parti Bursa il teşkilatları olaylara ilişkin açıklama yaptı. HDP’den yapılan açıklamada, “Maçın oynanmasına izin veren TFF başta olmak üzere buna izin veren Valilik ve Emniyet Müdürlüğü ve bu suç unsurlarının sahaya taşınmasına izin veren tüm yetkililer hiçbir önlem bile almadı. Yapılan açıklamada, “Bir kaşık suda fırtına çıkaranlar, açık ırkçılık karşısında susmuştur.” Yeşil Sol Parti’den, “Dünden beri Amedspor üzerinden hangi kötülüğün örgütlenmeye çalıştığını çok iyi biliyoruz. Kaotik bir ortamda seçime girmeye hazırlanan iktidarın aklının farkındayız. Üç gün seyirci kalan devlet, Amedspor’a yönelik düzenlenen organize linç olayına da seyirci kaldı.”

‘CAMİA IRKÇI OLSA BENİ BAŞKAN SEÇMEZ’

Eski Bursaspor Lideri Emin Adanur, açılan pankartların yanlış olduğunu belirterek, “Bütün camiayı bunun üzerinden ırkçı olarak yargılamak son derece yanlış. Bursaspor tribününün başındaki Mehmet Güzelsöz Diyarbakırlı. ırkçı olsaydı bu tribünlerin ağabeyi olmazdı, Diyarbakırlı da olmazdı. Ben doğuluyum, ben Kürdüm. Cemaat ırkçı olsaydı beni lider seçmezlerdi.” Adanur, olayların 2010 yılında başladığını söyledi.

Bursaspor’un şampiyon olduğu 2010 yılında Bursa’da oynanan Bursaspor-Diyarbakırspor maçında, olaylar bazı taraftarların İstiklal Marşı okunurken ıslık çalmasıyla başladı. Aynı yıl Diyarbakır’da oynanan maç, sahaya atılan şeyler nedeniyle sadece 8 dakika sürdü. Futbolcular ve beraberindeki Bursaspor heyeti, güvenlik güçlerinin kontrolünde kentten ayrıldı. Bursaspor ile Amedspor, 2016 yılından bu yana 3 kez karşı karşıya geldi. Ligin ilk yarısında Bursaspor’un 25 Eylül 2022’de Amedspor’a konuk olduğu maç, TRT’den yayınlanacağı söylense de yayınlanmadı. .

‘FARKLI GRUPLARA İKİ TAKIM VERİLEBİLİR’

Bursa’daki spor yorumcuları, 25 Eylül olaylarının da tartışılması gerektiğini düşünürken, Mahmut Yıldırım’ın ‘Beyaz Boğa’ ve ‘Yeşil’ lakaplı posterlerinin tribünlere açılmasıyla saldırıları doğru bulmadıklarını belirttiler. “Dünün olayı değil” diyen spor yorumcusu Süha Gürsoy, 2010 ve 25 Eylül olaylarını hatırlattı. Gürsoy, “Tasvip etmediğimiz olaylar oldu. Bu işlerden sorumlu kurum Türkiye Futbol Federasyonu’dur. Yıllar süren gerginliğe rağmen sezon başında bu iki takımı aynı gruba sokarak bombayı ateşledi. İki takım farklı gruplara verilebilirdi. Ancak federasyon iki takımı aynı gruba alarak olayların önünü açtı” dedi.
Bursaspor taraftarlarının davranışlarını gerçek bulmadıklarını ancak günah keçisi ilan edildiklerini söyleyen Anadolu Gazeteciler ve Spor Gazetecileri Derneği (AGSYD) Lideri İbrahim Erdoğan, “Sporda şiddeti önlemenin yolu hoşgörülü davranıp bir tarafı günah keçisi ilan etmekle olmaz. . Yanlış her yerde yanlıştır. Hepsine aynı tepkiyi göstermek gerekiyor. Tribünlerdeki olayları bir grup taraftarın kabul edilemez davranışı olarak görüyorum. Bursaspor taraftarı herkes için suçlanmamalıdır. Bundan habersiz binlerce hayran var” dedi.

‘UTANIN DİNİ, DİLİ, RACI YOKTUR’

Spor yorumcusu Tolgay Ataokay, Bursaspor’un 2010’da şampiyonlukla sona erdiği dönemden bu yana iki şehrin ortasındaki tansiyonun arttığını ve iki tarafın da geri adım atmadığını belirtti. “Bursa’da utanç verici (maç diyemem) bir şey izledik. Ancak ligin ilk yarısında Diyarbakır’da da aynı şeyi gördük. Utanmanın dini, dili, ırkı olmaz, ayıp ayıptır” diyen Ataokay, dünya sporlarında görülen bu tarz çatışmalarının günümüz Türkiye’sinin siyasi yapısında da görüldüğünü söyledi. Ataokay, “Ancak eleştirirken iki tarafa da eşit bakabilmek çok değerli. Diyarbakır’da oynanan maçta 15-16 yaş arası çocuklara atılanlar (bıçak dahil), genç futbolcuların Amedsporlu futbolcular tarafından dövülmesi, maçın böyle olmadığına tepki göstermeyenlerin sert yorumları. Canlı yayın, adaletin terazisini sarstı” dedi.

‘SALDIRILAN DİYARBAKIRSPOR’A CEZA VERİLİYOR’

Bursaspor ile Amedspor taraftarları arasındaki gerilimin 2019’da Diyarbakırspor’a yönelik saldırılarla başladığını hatırlatan Amedspor Kulüp Başkanı Selahattin Yıldırım, “O dönemde Bursaspor taraftarlarının Diyarbakırsporlu oyunculara, yöneticilere ve taraftarlara yönelik saldırı sahneleri vardı. kucağında çocuğu olan Diyarbakırlı babaya saldırdı.
Yıldırım, olaylara rağmen o dönemde Bursaspor’un cezalandırılmadığını ancak Diyarbakırspor’un bir şekilde cezalandırılarak amatör kümeye düşürüldüğünü de hatırlattı.

‘BURSASPOR İLE AYNI GRUPTA OLMAK İSTEMİYORUZ’

Yıldırım, sezon başında federasyona başvurduklarını belirterek, Bursaspor ile aynı grupta yer almak istemediklerini söyledi. Yıldırım, “İki takımın taraftarları arasındaki gerilimi hatırlatarak, Bursaspor ile aynı kümede olmak istemediğimizi hem yazılı hem de sözlü olarak federasyona ilettik. Kümeler aynı talebi yaptı ve talebimizi kabul etmediler.Aslında biz ısrar edince ‘korkuyor musunuz?’ Sordular. Tabii ki korkmuyoruz ama futbol oynamak istiyoruz ve bu tür olaylarla ilişkilendirilmek istemiyoruz. Bu nedenle Bursaspor ile aynı grupta olmak istemedik” dedi.
Geçen hafta Bursa’da oynanan maçta yaşanan olayların eylül ayında Diyarbakır’da yaşanan olaylardan kaynaklandığı değerlendirmelerine değinen Yıldırım, “Sahada ve tribünlerde olay yaşanmaması için elimizden geleni yaptık. Polis de gerekli önlemleri aldı. Buna rağmen sahaya pet şişe ve madeni para atıldı. “Doğru. Ancak sahaya yanıcı ve benzeri maddeler atılmadı ve kimsenin burnu kanamadı. Yine de iki maç ceza ve 150 bin lira para cezası aldık” dedi.
Bursa’da tarlaya atılan evcil hayvan sularının sayısına değinen Yıldırım, “Sahaya o kadar çok su şişesi atıldı ki su sıkıntısı çeken Hatay’a gönderseler, şehrin su ihtiyacı da cabası. karşılanacaktı.”

‘FEDERASYON BAŞKANI TELEFONLARA CEVAP VERMEDİ’

Maç gecesi otel önünde atılan ırkçı sloganlar nedeniyle siyasileri ve federasyon başkanını aradığını belirten Yıldırım, “Zor bir maçın bizi beklediğini anladık. Önlem almak için girişimlerde bulundum ve maçın sorunsuz geçmesini sağlayın.federasyon başkanını defalarca aradım ama telefonuna cevap vermedi.ertesi gün sahada olaylar başlayınca aradım.ancak bu sefer telefonunu kapattı.kesinlikle 250 bin kişinin internetten izlediği maçı izledi, olayları gördü. En azından haberdar oldu. Ancak o susmayı tercih etti.”

‘ORGANİZE BİR SALDIRI OLDUK’

Kendisinin de tribünlerde olduğunu söyleyen Yıldırım, “Futbolculara, kulüpteki teknik heyete ve tribünlerdeki yöneticilere önemli bir saldırı olacağını duymuştuk. Bizi tribünlerden atmayı planladılar. Valilikten polise herkesi uyardık ama bizim güvenliğimiz için trafik polisine verdiler.Sosyal medyada ırkçı pankartlar paylaşılıp İçişleri Bakanı’nın açıklama yapması üzerine çevik kuvvet bizim yerimize geldi. O zamana kadar güvenliğimiz için ciddi bir önlem alınmamıştı, kaldığını söyledi.
Yıldırım, spor kamuoyunun maçın günler öncesinden gergin geçmesini istediğini, bu nedenle maçın seyircisiz oynanmasını istediğini de vurguladı.
Bursa Valiliği ve Bursa Emniyet Müdürlüğü’nün duyarsızlığını kınadığını ifade eden Yıldırım, “Aslında gece otel önünde ırkçı sloganlarla başlayan olaylar ertesi gün de sahada ve tribünlerde devam etti. , olayların önüne geçmek için hiçbir kurum bir şey yapmadı. Bursaspor maçındaki olayların, ırkçı saldırıların ve tehdit pankartlarının bu nedenle organize edildiğini düşünüyoruz.”

‘FEDERASYON IRKÇILIĞI GÖRMEDİ’

Bursaspor’un Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na sevkini değerlendiren Yıldırım, “Bursaspor cezadan sonra en az 15-20 maç ceza almalıydı” dedi.
“Onur varsa istifa edin” diyerek TFF Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu ve MHK’yı istifaya davet eden Yıldırım, “Çünkü takımımıza yönelik ırkçı saldırılar oldu. Futbolcunun güvenlik görevlisi dahil herkes, oyuncularımıza saldırdı ırkçı pankartlar açıldı sahaya bıçaktan mermiye her şey atıldı ama sevk kararında bir şey yok federasyonun sayfasında ırkçılığın suç olduğuna dair bir yazı yok yapanlara yaptırım var Bu suça bakan bakabilir. Ancak federasyon bu suçun işlendiğini görmezlikten geldi. Bence bunda siyasilerin açıklamaları etkili oldu ve Bursaspor adeta ödüllendirildi. Bu nedenle istifaya davet edildiler. Ben de yaptım” diye konuştu. söz konusu.
Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin grup toplantısında Amedspor ile ilgili sözlerine “Amedspor bir futbol takımıdır, siyasetçiler siyasetçilere cevap vermeli” diyerek yorum yapmak istemedi.

silivriajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu