Türkiye, Sakarya Sahasında gaz üretimini artırmayı hedefliyor
Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Bugün itibarıyla Sakarya Sahasından şebekemize günlük 4 milyon metreküp gaz akışı var. Kısa sürede bu üretimi günlük 10 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz. zaman ve ardından 40 milyon metreküpe.”
Bakan Bayraktar, Almanya Şansölye Yardımcısı ve Ekonomi ve İklim Savunma Bakanı Robert Habeck, Eti Maden Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen ‘5. Türk-Alman Enerji Forumu’na katıldı. Foruma iki bakanın yanı sıra enerji alanında yatırım yapan Türk ve Alman şirketlerinin üst düzey yöneticileri de katıldı. Bayraktar, Türkiye’nin elektrik ve doğalgaz talebinin son 20 yılda 3 kat arttığını belirterek, “Elektrikte her yıl ortalama yüzde 4,7 talep artışı yaşıyoruz. Enerji politikamız, devam edecek olan elektrik talebimizi karşılamaktır. önümüzdeki dönemde artarak dışa bağımlılığımızı azaltmak ve 30 yıl içinde Karbon nötr olmak ekonomi Amaçlarımız doğrultusunda şekillendiriyoruz. İktidarda sürdürülebilir ve yeşil bir gelecek inşa etmeye kararlıyız. “Ancak başarılı bir güç dönüşümünün daha duyarlı, daha esnek ve daha akılcı politika setleriyle ve elbette karşılıklı yarara dayalı ikili ve çok taraflı işbirlikleri ile mümkün olacağına inanıyoruz.”
Türkiye’nin yenilenebilir enerjideki kapasitesi hakkında bilgi veren Bayraktar, “Bugün mevcut kapasitemizde yenilenebilir enerji kaynaklarının oranı yüzde 55 civarında. Bu oranı 2035’te yüzde 65’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun için 3 bin 500 megavatlık enerji santrali kurulacak. Her yıl güneş ve 1500 megavatlık güneş enerjisi kullanılıyor.” Megavatlık rüzgar santralini devreye almamız lazım. Ayrıca önümüzdeki dönem planlarımız arasında 5 bin megawatt offshore rüzgar kurulu gücü yer alıyor” dedi. Bayraktar, hem konvansiyonel hem de ‘Küçük Modüler’ entegre ederek nükleer enerji kurulu gücünü 30 yıl içinde 20 bin megavat’a çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Nükleer Reaktörlerin sisteme girişi.
‘GÜNLÜK 4 MİLYON METREKÜP GAZ AKIŞI MEVCUTTUR’
Öte yandan Bayraktar, doğalgaz sektöründe son 20 yılda önemli adımlar attıklarını belirterek, “Doğalgazda dışa bağımlılığımızı azaltmak amacıyla başlattığımız offshore hidrokarbon arama ve üretim faaliyetlerimiz kapsamında 2020 yılında Karadeniz’deki Sakarya Sahasında 710 milyar metreküp doğalgaz keşfettik. 3 “Bugün itibarıyla üretime başladığımız bu sahadan şebekemize günlük 4 milyon metreküp gaz akışı mevcut. bir yıldan daha az. Bu üretimi kısa sürede günde 10 milyon metreküpe, ardından da 40 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
’20 YILLIK DÖNEMDE YATIRIMLAR ÇOK DEĞERLİ KATKILAR SAĞLADI’
Forum kapsamında değerli ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Bayraktar, “2012 yılında temelleri atılan bu forum, son derece istikrarlı bir şekilde hayata geçirdiğimiz bir platform. Türkiye ve Almanya, değerli çalışmalarını sürdürüyor. Birçok alanda uzun süredir iş birliği yapılıyor. Güç alanında iş birliği iki ülkenin gücüne önemli katkı sağlıyor.” Alandaki amaçları açısından da oldukça değerlidir. Türkiye artan elektrik talebini karşılamaya, enerjide bağımlılığı azaltmaya ve enerji politikalarını ‘2053 net sıfır karbon hedefi’ doğrultusunda şekillendirmeye çalışıyor. Bugüne kadar son 20 yılda 3 kat artan Türkiye’nin enerji talebi, enerji politikalarını şekillendirmeye çalışıyor. “Alman firmaları bu 20 yıllık süreçte Türk ortaklarıyla veya bireysel yatırımlarıyla önemli katkılar sağladı. Önümüzdeki dönemde özellikle yenilenebilir enerji alanında yeni yatırımlara açık olduğunu düşünüyoruz. Diğer firmaları da davet ediyoruz. Türkiye’ye de yatırım yapın” dedi.
‘DÜNYANIN DEKARBONİZASYON ZAMANI GELDİ’
Robert Habeck, dünyanın çok büyük bir dönüşüm içinde olduğunu belirterek, “Bizim bir görevimiz var. Bu misyonu yerine getirmemiz lazım. Söz konusu misyon iklimin korunmasıyla ilgili. Artık dünyanın karbondan arındırılmasının zamanı geldi. Bizim de bu misyonu yerine getirmemiz gerekiyor. 2050 yılına kadar karbon nötr olmalıyız. Salondaki herkes biliyor ki kaybedecek zamanımız yok. 22-30 yıl çok kısa bir süre. Siyaseti bu şekilde yapmamız lazım. Bu bir nesil projesidir. iş gelecek nesillere bırakacağımız bir projedir. Ama başarısız olursak küresel ısınmada meydana gelecek yüzde 3 ya da 4’lük bir artış tüm insanlığa felaket getirir. Elbette burada göçmen ve mülteci hareketleri artacak” dedi.
Konuşmaların ardından iki bakan, Türkiye ile Almanya arasında işbirliği bildirgesini imzaladı. Daha sonra Türk ve Alman enerji şirketleri arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı.